Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

Όλυμπος - το βουνό των θεών

   Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2918μ) είναι ένας από τους ομορφότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας και έναν από τους πιο λατρεμένους προορισμούς ορειβατών. Η ανάβαση του βουνού γίνεται συνήθως από την ανατολική του πλευρά και οι περισσότεροι πεζοπόροι ξεκινούν την ανάβαση από το χωριό Λιτόχωρο Πιερίας.
  Το μονοπάτι προς τα επάνω μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το κέντρο του χωριού διασχίζοντας το φαράγγι του Ενιπέα με προορισμό το καταφύγιο Πριόνια (1100μ). Μέχρι εκεί μπορεί κανείς να φτάσει και με το αμάξι αλλά τα 10km του φαραγγιού θα ήτανε κρίμα να μην τα απολαύσετε.
 Από τα Πριόνια σε τρις ώρες ανάβαση βρίσκεται κανείς στο καταφύγιο Ζολώτα - Σπηλιος Αγαπητός στα 2100 μέτρα. 200 μέτρα πιο πάνω το τοπίο αρχίζει να γίνεται αλπικό και συνεχίζοντας απο το καταφύγιο Ζολώτα, είτε μέσω του μονοπατιού ''κοφτό'' είτε από τα ''ζωνάρια'' φτάνει κανείς στο Οροπέδιο των Μουσών (2700). Εκεί η θέα στο θρόνο του Δία (Στεφάνι) ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Στο οροπέδιο των μουσών μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει σε ένα από τα δύο καταφύγια (Χρήστος Κάκκαλος , Γιόσος Αποστολίδης) και να ξεκινήσει το επόμενο πρωί την ανάβαση για την υψηλότερη κορυφη, τον Μύτικα. Τα τελευταία 200 μέτρα υψομετρικής ανάβασης γίνονται είτε από το Λούκι του Μύτικα είτε από την Κακόσκαλα και απαιτούνε πολύ προσοχή, χρειάζεται η βοήθεια των χεριών και προ πάντων η βοήθεια του καιρού.
  Η κατάβαση ύστερα μπορεί να γίνει είτε από την ίδια διαδρομή είτε από καταφυγιο Πετρόστρουγγα - Γκορτσιά.

Στο φαράγγι του ΕνιπέαΗ πηγή του Ενιπέα

καταφύγιο Ζολώτα
κακοσκαλαΑπό κορυφή Σκάλα σε κορυφή Σκολιό

Η κορυφή Σκολιό


το μονοπάτι ''κοφτό''

οροπέδιο μουσών - καταφύγιο κάκκαλος

κατακτώντας την κορυφή


το στεφάνι - ο θρόνος του Δία

τα ζωνάρια


στο λούκι του μύτικα


καταφύγιο Κάκκαλος

τα ζωνάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου