Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Σπηλιά Νταβέλη Πεντέλης

Η σπηλιά του Νταβέλη της Πεντέλης, πιο σωστά, η σπηλιά των Αμώμων, είναι η σπηλιά από όπου έγινε η λατόμευση των μαρμάρων για να χτιστεί ο Παρθενώνας. Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο χώρος της σπηλιάς ήταν αρχαίο λατομείο του 50ου αιώνα π.Χ. , από όπου έγινε και η εξόρυξη μαρμάρων για την ακρόπολη. Κατά την γνώμη μου ο χώρος αυτός  θα έπρεπε να έχει αρχαιολογική σημασία, καθώς πέραν των άλλων, στην είσοδό του σώζεται μικρός ναός του 11ου αιώνα.. Παρόλα αυτά το 1975 το κράτος έκανα κάποια μυστηριώδη έργα καταστρέφωντας μεγάλο μέρος της σπηλιάς. Δεν θα αναφερθώ σε αυτά όπως και στους ένα σωρό μύθους και ιστορίες που περιβάλλουν αυτήν την σπηλιά γαιτί μπορούν να βρεθούνε ατελείωτες πληροφορίες στο διαδύκτιο. Το μόνο που θα πω είναι ότι είναι ένα πάρα πολύ όμορφο μέρος, το σπήλαιο είναι πολύ κρύο και από παντού στάζει νερό. Μέσα το έδαφος είναι αργυλώδες. Όλες οι στοές, εκτός από μία, που οδηγούσανε πιο βαθιά έχουνε κλείσει πλέων λόγω των έργων του 75.






Η σπηλιά από ψηλά


Στο τέρμα της σπηλιάς και σε ύψος περίπου 2 μέτρα από το έδαφος υπάρχει μία τρύπα στον τοίχο, η οποία με την βοήθεια μιας σκάλας που υπάρχει εκεί, οδηγεί σε έναν μικρότερο θάλαμο.

Το μοναδικό πέρασμα που έχει επιζήσει, είναι πολύ στενό και οδηγεί για περίπου 20 μέτρα σε ένα ''δωματιάκι'' μέσα στον βράχο όπου υπάρχει μία μικρή λυμνούλα με νερό.




Το πέρασμα δεν σταμματάει εκεί όμως, συνεχίζει για ακόμα κάποια μέτρα ακόμα σε ένα ακόμη στενότερο τουνελ. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα η παλιά κατολίσθηση από τα έργα του 75 που φράσσει την συνέχεια. Πόσο βαθιά άραγε να οδηγούσε έαν μπορούσε κανείς να συνεχίσει?


Χάρτης υπάρχει εδώ : χάρτης σπηλιας Νταβέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου