Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Γκιώνα - Λαζόρεμα - Πυραμίδα - μονοπάτι καραγιάννη

  Η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας και το 5ο υψηλότερο της χώρας με την μεγαλύτερη κορυφή την πυραμίδα, να υψώνεται στα 2510 μέτρα. Απο την κορυφή έχουμε θέα στον Παρνασσο, την Οίτη και τα Βαρδούσια όρη που όλα βρίσκονται κοντα μεταξύ τους. Ένα από τα πιο αξιόλογα μονοπάτια είναι το μονοπάτι του Καραγιάννη που είναι ουσιαστικά η ανάβαση στην κορυφή από μία ορθοπλαγιά, την μεγαλύτερη των βαλκανίων. Μέσα απο αυτο το μονοπάτι που εχει μήκος μόνο 5 χιλιόμετρα απο την βάση του, φτάνουμε στην κορυφή ανεβαίνοντας περιπου 1400 μετρα υψομετρο.
    Η προσέγγιση γίνεται από το χωριό Συκιά του νομού Φωκίδας. Μπαίνοντας στο χωριό βλέπουμε ένα γήπεδο του μπασκετ και μια πηγη, όπου παρκάρουμε γιατί εκεί ξεκινάει το μονοπάτι. Τα σημάδια είναι κίτρινα - άσπρα και όλο το μονοπάτι είναι αρκετά καλά σημαδεμένο. Το πρώτο κομμάτι μεχρι την βαση του Καραγιάννη είναι περίπου 1 ώρα περπάτημα (400 μ. υψομετρική ανάβαση). Αρχικά περπατάς δίπλα σε ένα ρέμα και ύστερα ανεβαίνεις μια πλαγιά με καγκέλια για να ακολουθήσεις ύστερα μια ισουψής μέχρι να φτάσεις στο χαρακτηριστικό ''λαιμό'', ενα διάσελο οπου μπορεί κανεις να στήσει και σκηνή. 10 λεπτά απο εκει υπάρχει και πηγη , αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι προς τα πάνω στην χαράδρα (λαζόρεμα).
   Φτάνοντας στον λαιμό, δεξιά μας βλέπουμε την ορθοπλαγια που έχουμε να ανέβουμε (κόκκινα σημάδια). Είναι περίπου 4-5 ώρες ως την κορυφή, με περάσματα που χρειάζονται χέρια σε αρκετά σημεία, πατάρια, σαρες και λούκια. Κάποιοι που δεν εχουν καμια αναρρηχιτική εμπειριά ίσως θα χρειαζόντουσαν ασφάλιση σε κάποια σημεία. Καλό είναι να υπάρχει και κράνος γιατί καμια φορα πεφτουνε πετρες απο πιο ψηλά. Το μονοπάτι είναι πάρα πολύ όμορφο με ωραία θέα και συνεχείς εναλλαγές. Καταλήγει στο οροπέδιο κάτω απο την κορυφή και απο την έξοδο του συνεχίζουμε αριστερα για περιπου 15 λεπτα μεχρι να φτασουμε στην κορυφή. Η επιστροφή γίνεται απο το λαζόρεμα. Σε περίπου 1,5 ωρα φτανουμε στην βαθειά λάκκα, κάτω απο την πυραμίδα, ένα όμορφο οροπέδιο στο οποίο μπορεί κανεις να κατασκηνώσει και υπάρχει και πηγή με νερο. Το λαζόρεμα είναι επίσης πολύ όμορφο με λιβάδια  και αν κανεις έιναι τυχερός θα πετύχει και τα άγρια άλογα που τριγυρνάνε στην περιοχή. Η Επιστροφή απο βαθεια λάκκα μεχρι Συκια είναι περίπου 3 ώρες.


το σημειο εκκινησης


 

ο λαιμος

 

στου καραγιαννη


 




σαρες και λουκια

εξοδος μονοπατιου - θεα στην κορυφη

βαθεια λακκα


πισω η πυραμιδα

πηγη



λιβάδι στο λαζόρεμα




θεα στο χωριο Συκια




 Θεωρώ πως θα ήταν καλό αυτη η εκδρομή να γίνει με τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στο βουνό. Τα υψομετρικά ειναι αρκετά για να γίνει σε μια μέρα (1800 αναβαση - 1800 κατάβαση) και δεν υπάρχει λόγος για πίεση εαν έχετε τον χρόνο να απολάυσετε το βουνό.